Hämtar information

När du ska köpa en Saab

Köpa en begagnad kan kännas lite osäkert. Det behöver det inte vara. Läs våra tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

Interiör Saab

Prisläget på marknaden

Skaffa dig en bild av prisläget bland begagnade Saab-modeller eller den Saab-modell du valt. Priset för samma bil kan variera och det finns alltid en förklaring till om priset är väldigt lågt.

Vem är säljaren?

Vem är det som säljer den Saab du har bestämt dig för att köpa? Undvik oseriösa försäljare genom att vända dig till en auktoriserad bilhandlare. På Transportstyrelsen.se kan du kolla upp om det varit täta ägarbyten på bilen, vem som äger den och få information om eventuell kredit.

Kontrollerar bilen

Det är du som köpare som ansvarar för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet.

  • Provkör bilen i minst 30 minuter. Du får då tid att testa alla funktioner i bilen – alla instrument och utrustning.
  • Testa klimatanläggningen. Den ska kunna producera kall luft.
  • Leta efter rost. Gå igenom bilens kaross. Lyft på mattor och reservhjul. Titta på trösklarna om det finns spår av rost eller lagringar.
  • Öppna motorhuven. Är det allmänt oljigt och smutsigt kan det bero på bristande underhåll.
  • Kontrollera att oljan är "ren" – inte svart.
  • Ta reda på hur många nycklar som finns till bilen. En Saab-nyckel är en värdehandling och saknas en nyckel ska den omedelbart kodas bort från bilens dator.
  • Är bilen servad och besiktigad? Titta i serviceboken och kontrollera att bilen blev godkänd på bilbesiktningen​.

Att skriva köpekontrakt – ett viktigt avtal

När du köper en begagnad Saab av en annan privat person är det Köplagen som gäller, om inget annat avtalas. Vi köpet ska ni använda ett köpekontrakt och skriva in allt som ni kommer överens om. Kontraktet ska upprättas i två exemplar, ett till dig som köpare och ett till säljaren.

Försäkra bilen direkt

När man gör ägarbytet digitalt via Transportstyrelsen så går ägarbytet igenom direkt och du behöver teckna försäkringen i ditt namn samtidigt. Du kan inte köra hem bilen i tron på att den tidigare ägarens försäkring gäller när du står som ägare till bilen.

Om du ska köpa begagnad Saab från en auktoriserad återförsäljare hjälper de dig med försäkringen innan du rullar ut på vägarna.

Räkna och köp

Person-/ Organisationsnummer

Vi ber om personnummer eller organisationsnummer för att kunna erbjuda rätt pris på försäkringen.

Saab Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB